Oldal kiválasztása

Ember tervez, és Isten is tervez

Szerző: | 2023. jan 31 | Tanácsadás

2022. utolsó napján valami miatt eszembe jutott, mit is csináltam hat évvel korábban, 2016. december 31-án, közvetlenül éjfél előtt. Utólag talán perverz dolognak tűnik, ugyanis nem ittam, nem pezsgőztem és nem is virslit faltam, hanem – a Számlázz.hu-ba regisztrált vállalkozások számát monitoroztam. Ugyanis hiába az év utolsó napja, hiába a tűzijátékok, a pezsgő és a virsli: a vállalkozók továbbra is 5-10 percenként nyitottak be újabb és újabb számlázási fiókot.

 

Nem is a sebesség/gyakoriság volt az érdekes, hanem a Számlázz.hu üzleti tervében szereplő számok. A tervet a SmartCommerce Consulting egyik alapítója, Kis Ervin Egon készítette, és az éves tervezett növekmény ebben az üzleti tervben 36 550 új számlázási fiók volt. Közeledett az éjfél, és a tényleges szám gyanúsan közel volt a tervezetthez… holott év közben semmilyen korrekciót nem végeztünk az üzleti terven. Ezeket a számokat Kis Ervin Egon több mint 1 évvel ezelőtt olvasta ki a csillagokból, vagyis inkább az Excel táblázataiból. Hogyan történhet meg ez?

Hat évvel később, 2023 első napján Yuval Harari Sapiens című könyvét olvasom. Az író a 235. oldal magasságában arról kezd el beszélni, hogy 1744-ben (!) két skót presbiteriánus lelkész hogyan hozza létre a világ első életbiztosítási alapját. Nagyon érdekes!

1744-ben két skót presbiteriánus lelkész, Alexander Webster és Robert Wallace úgy határozott, életbiztosítási alapot állít fel, amely elhunyt lelkészek özvegyei és árvái számára biztosít életjáradékot. Azt javasolták, hogy egyházuk valamennyi lelkésze fizesse be jövedelmének egy kis részét az alapba, amely befekteti a pénzt. Ha a lelkész meghal, özvegye osztalékot kap az alap hasznából. Ebből kényelmesen élheti le élete hátralevő részét. Ahhoz azonban, hogy meghatározzák, mennyit kell egy lelkésznek befizetnie ahhoz, hogy az alapnak legyen elég pénze kötelezettségeit teljesíteni, Websternek és Wallace-nak meg kellett tudnia jósolni, hány lelkész hal meg évente, mennyi özvegy és árva marad utánuk, és hány évvel élik túl férjüket az özvegyek.

Nézzük, mit tett a két egyházfi! Nem Istenhez imádkoztak, hogy tárja fel előttük a választ. Nem is a Szentírásban vagy régi teológusok műveiben keresgélték azt. Elvont filozófiai vitába sem bocsátkoztak. Skótok lévén, gyakorlatias típusok voltak. Felkeresték az Edinburgh-i Egyetem matematikaprofesszorát, Colin Maclaurint. Ők hárman aztán adatokat gyűjtöttek arról, hány éves korukban halnak meg az emberek, és ezeket használták annak kiszámításához, hogy hány lelkész elhalálozása várható egy-egy adott évben. Munkájukat a statisztika és a valószínűség-számítás terén elért legújabb áttörésekre alapozták. Ezek egyike volt Jacob Bernoulli törvénye a nagy számokról. Bernoulli elve az volt, hogy míg egyetlen esemény, mondjuk egy ember halála bekövetkezésének valószínűségét nehéz előre megmondani, de sok hasonló esemény átlagos kimenetelét lehetséges nagyon nagy pontossággal megjósolni. Tehát míg Maclaurin arra nem tudta használni a matematikát, hogy megjósolja, meghal-e a következő évben Webster vagy Wallace, elegendő adat birtokában azt meg tudta nekik mondani, hány presbiteriánus lelkész hal meg szinte biztosan a következő évben Skóciában.

Szerencsére készen kapott adatokkal tudtak dolgozni. Különösen hasznosnak bizonyultak az Edmond Halley által 50 évvel korábban publikált valószínűség-számítási táblázatok. Halley 1238 születés és 1174 halálozás adatait elemezte, amelyeket a német Breslau városáról szerzett. Halley táblázatai alapján látni lehetett például azt, hogy míg egy 20 éves embernek 1:100 az esélye arra, hogy az adott évben hal, addig egy 50 éves embernél ez az esély 1:39.

Ezeket a számokat feldolgozva Webster és Wallace arra jutott, hogy bármely adott pillanatban átlagosan kilencszázharminc presbiteriánus lelkész él Skóciában, közülük minden évben átlagosan huszonhét hal meg, ebből tizennyolc hagy hátra özvegyet. Az özvegyet nem hagyók közül öt után maradnak árvák, és az özvegyet hagyók közül is kettőt élnek túl előző házasságaikból származó tizenhat év alatti gyermekei. Azt is kiszámították, hogy várhatóan mennyi idő telhet el egy-egy özvegy újraházasodásáig vagy haláláig (mely esetek bármelyikében a járadék kifizetése megszűnik). Ezek a számok már lehetővé tették Websternek és Wallace-nak, hogy kiszámítsák, mennyit kell befizetnie az alaphoz csatlakozó lelkészeknek, ha gondoskodni akarnak szeretteikről. Évi 2 font, 12 shilling és 2 penny befizetésével biztosíthatta, hogy későbbi özvegye legalább 10 fontot kap majd évente – ami akkoriban szép kis summának számított. Ha mégis úgy gondolta, hogy ennyi egy lelkésznek nem elég, fizethetett többet is, egészen évi 6 font 11 shilling 3 pennyig – amivel még csinosabb összeget, évi 25 font jövedelmet biztosított özvegyének.

Kiszámolták, hogy 1765-re a Skót Egyház Lelkészei Özvegyeinek és Árváinak Életjáradéki Alapja 58 348 fontnyi tőkével kell hogy rendelkezzen. Számításaik elképesztően pontosnak bizonyultak. Mikor a megadott év eljött, az Alap tőkéje 58 347 font volt – csupán egyetlen font sterlinggel kevesebb a megjósoltnál! Ez messze felülmúlta Habakuk, Jeremiás vagy Szent János próféciáit. Ma Webster és Wallace alapja, mely már egyszerűen csak a Scottish Widows (Skót Özvegyek) nevet viseli, a világ egyik legnagyobb nyugdíjfolyósító és biztosító cége. Több mint 100 milliárd fontos vagyonnal rendelkezik, és nemcsak skót özvegyeket, hanem bárkit biztosít, aki szerződést köt vele.”

Yuvel Noah Harari – Sapiens: Az emberiség rövid története; Central Kiadói Csoport, 2020; Fordító: Torma Péter

 

 

 

Aha! Szóval a két skót lelkész “üzleti vállalkozásuk” előtt:

    • elemezték a piacot
    • konkrét tényadatokat (számokat) kerestek
    • matematikai módszerekkel (módszertannal) előre extrapolálták (előrevetítették) a várható “növekedést” (piaci potenciál)
    • és ezekre a számokra alapozva végezték teljesen tudatosan a napi feladataikat.

NEM! Egyáltalán nem ezt tették! Nem is tehették, hiszen ők lelkészek voltak, egészen máshoz értettek, ők a fenti feladatokat nem is tudták volna elvégezni…  ezért felkérték erre a környezetükben elérhető legmagasabb tudású szakembert!

Alexander Webster és Robert Wallace érdeme, amellyel lerakták a világ egyik legnagyobb pénzügyi cégének alapjait az volt, hogy felismerték: bár ők a szakmájukhoz remekül értenek, és szeretnének pozitív változást elérni a világban, ehhez a matematikai segítséget a megfelelő szakembertől kérték – és el is fogadták a tőle kapott útmutatást (adatokat).

2016 január elsején nulla óra nulla perckor a Számlázz.hu ügyfélállományát 24 829 számlázási fiók tette ki, ennyivel indultunk neki a 2016-s évnek. Pontosan 365 nap múlva, 2016 december 31-n éjfélkor a számlázási fiókok száma 36 638 darab volt, tehát az éves növekmény mindösszesen 11 809 új számlázási fiók. A 14 hónappal korábban leírt üzleti tervünkben ezzel szemben az előírt (megjósolt?) növekmény 11 721 új regisztráció volt.

A különbség mindössze 88 regisztráció, a tervezett volumen 0,24 százaléka! A két skót lelkész vajon csodát tett? És Kis Ervin Egon? A SmartCommerce Consulting?

Ugyan dehogy!

    1. Ha tudod, honnan indulsz (a vállalkozásod honnan indul),
    2. ha tudod, hova szeretnél megérkezni,
    3. ha tudod, mit kell mindezért tenned,
    4. és ha mindezt meg is teszed (!),

nos akkor rájössz, hogy csodák nincsenek*, pusztán a kérlelhetetlen matematika működik atompontossággal.

(* csodák egyébként vannak, csak nem itt és nem így)

Jelenleg a Számlázz.hu-val közel 640 000 magyar vállalkozás számláz, és ez a szám a nem éppen rózsás gazdasági helyzetű 2022-s évben is dinamikusan (a tervezettnél magasabb arányban) növekedett. Az üzleti és stratégiai terveket 2010 óta folyamatosan a SmartCommerce Consulting Kft. készíti.

A Számlázz.hu-nak ehhez “csak” a megfelelő munkát, a végrehajtást kell hozzátennie – és már meg is érkezett A SIKER.

A szerző Stygár László, a Számlázz.hu egyik alapítója. A Számlázz.hu a SmartCommerce Digital Consulting ügyfele.

Legutóbbi bejegyzéseink

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Valószínűleg senki számára nem ismeretlen, hogy korábban is létező, alapvetően egyszer (vagy épp főverziónként) megvásárolandó szoftveres megoldásokat helyeznek / helyeztek át SaaS alapokra. Ahogy az sem jelenthet újdonságot, hogy új szolgáltatásokat már kezdettől...

bővebben

0 hozzászólás