Oldal kiválasztása

A vásárláshoz vezető út – KPMG kutatásra alapozva

Szerző: | 2017. máj 29 | E-kereskedelem

Tudtad, hogy az online vásárlói értékelések 92%-a pozitív hangvételű? És azt, hogy a vásárlók 1/3-a egy napon belül eljut az igény felmerülésétől a vásárlásig? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy jobban megismerd azt a folyamatot, amin a vásárlóid keresztül mennek minden egyes tranzakciókor. Ennek a folyamatnak a bemutatásához a KPMG témában végzett kutatását vettük segítségül.

kpmg_kep.JPG

 Mi az a „path to purchase journey”?

Egy széles körben elfogadott, a vásárlással kapcsolatos fogalom, amely az utóbbi évtizedben jelentős fejlődésen ment át. A változások okozója természetesen az e-kereskedelem elterjedése, mely alapjaiban változtatta meg a kereskedelem megannyi területét és folyamatait.

A vásárláshoz vezető út koncepciója a fenti képen látható 4 fő rész megismerésén keresztül érthető meg:

  1. Igény felmerülése
  2. Információgyűjtés
  3. Döntés és vásárlás
  4. Visszacsatolás

Az egyes fázisok lényege:

1. Igény felmerülése – a leendő vásárlóban felmerül egy már ismert termék iránti vágy, vagy tudomást szerez egy termékről, ami megtetszik neki

Ez a fázis az első trigger-ről szól (olyan dolog, amely hatást gyakorol a vevőre, beindít egy vágyakozási folyamatot), ez a vásárlási folyamat első, állandó eleme. A kérdés az, hogy mikor és hol éri a vásárlót ez az első trigger. Online vagy offline? És milyen platformon?

A KPMG természetesen ennek is utánajárt, és közölte a végeredményt a jelentésben:

Forrás

A fenti ábra szerint az online vásárlók 30%-a webshopban lel rá arra a termékre, amelyet később megvásárol. Eddig rendben van, az viszont fölöttébb érdekes, hogy 22%-uk klasszikus üzlethelyiségben találkozik először fizikailag az áruval. Ez bizonyítja azt, amiről már korábban írtunk, hogy a kereskedelem ma már nem egymástól elszigetelt csatornákból áll, hanem egy ökoszisztéma, amit online és offline boltok, valamint sokféle okoseszköz összessége alkot.

A valós boltokat követik az online hirdetések, az oldalakon megtalálható értékelések és a barátok véleménye. Fontos kiemelni, hogy a korábbi, tapasztaltabb vásárlók – akár ismeretlenek, akár barátok – véleménye nagyon erős triggernek számít, különösen az Y generáció számára.

Leszögezhetjük, hogy ezen generáció tagjai minden fázisban több információt gyűjtenek be a vásárlás előtt online és offline egyaránt, mint az idősebbek.

2. Információgyűjtés – Milyen szempontok alapján dönti el a vásárló, hogy hol fogja megvenni a terméket?

Az alábbi ábrán az látható, hogy a fogyasztók három generációja milyen módon készül a vásárlásra, mielőtt megvenne valamit.

Forrás

Kb. 50%-uk keres online értékeléseket, véleményeket, ajánlásokat és látogatja meg a terméket forgalmazó cég(ek) weboldalát. 20-30% személyesen elsétál a boltba, hogy vásárlás előtt a saját szemével is lássa, megtapogassa, felpróbálja a terméket,  20-25% pedig ismerőseivel és családtagjaival is beszélget róla, esetleg kikéri a véleményüket.

Ebben a fázisban az online vásárlók a következőkről tájékozódnak:

  • ár
  • leértékelések
  • márka
  • termék tulajdonságai
  • online értékelések

A fontossági sorrend iparáganként, generációnként és földrajzi hely szerint is változik, azonban minden esetben ez a top 5 tényező, amik végső soron befolyásolni fogják, hogy megveszi-e a terméket a fogyasztó, és ha igen, hol és mikor.

3. Döntés és vásárlás – A vásárló eldönti, hogy hol és mikor vásárolja meg a terméket

Teszi mindezt az előző szakaszban begyűjtött információkra alapozva, azokat a saját preferenciái alapján fontossági sorrendbe téve. A kutatás alapján a legtöbb online vevő ott fog vásárolni, ahol a legjobb áron kínálják a terméket. A második legfontosabb szempont az a számára, hogy melyik weboldalt kedveli a legjobban, majd az, hogy melyik webshop nyújtja a legjobb szállítási feltételeket, és végül, hogy melyik rendelkezik a megfelelő raktárkészlettel.

Forrás

A döntésen túl az akció, azaz a vásárlás is ebben a fázisban történik. Miután a vevő eldöntötte, hogy melyik a legideálisabb webshop, ki is fizeti a terméket.

Ezzel hivatalosan véget ér a vásárláshoz vezető út. De nincs vége a „vásárláshoz vezető út koncepciója” elnevezésű folyamatnak. Még hátravan egy nagyon fontos rész…

4. Visszacsatolás

Emlékszel még a cikk első, bevezető képére? A fázisok nem egy vonal mentén, hanem körben helyezkednek el. Ez nem véletlen. A pozitív felhasználói élmény legalább olyan fontos része a vásárlásnak, mint az első két fázis. Egyrészt ezen múlik, hogy milyen arányban tudod a fogyasztóidat visszatérő vásárlóvá alakítani. Másrészt napjainkban a vásárlók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az online értékeléseknek, valamint a közösségi média is folyamatosan jelen van életünkben, így számos visszajelzés nyomon követhető a neten. Neked is fontos, hogy webáruházadról és a szolgáltatásod minőségéről ne elégedetlenkedő, panaszkodó hozzászólások jelenjenek meg.

A jó hír az, hogy az online vevők jelentős hányada (92%) pozitív értékelést tesz közzé. Ez arra enged következtetni, hogy jobban szeretnek hangot adni elégedettségüknek, mint esetleges csalódottságuknak.

Forrás

A kutatás arra is kitér, hogy melyek a vevői értékelések szempontjából a legnépszerűbb platformok, azaz hol osztják meg leggyakrabban vásárlási tapasztalataikat az emberek.

Forrás

Messze a legnépszerűbb hely a kereskedő weboldala. Ha még nincs felhasználóbarát értékelőrendszer az oldaladon, akkor talán itt az ideje, hogy figyelmet fordíts egy ilyen rendszer implementálására. A webshopon túl a közösségi média különböző platformjain értékelik a vevők a legszívesebben a múltbéli vásárlásaikat.

Ezzel a kör bezárult.

Még egy érdekes kérdés azonban maradt. Vajon átlagosan mennyi időt vesz igénybe ez a 4 fázis? Mennyi idő alatt jut el egy online vevő az egy termék megvásárlására felmerülő igénytől a vásárlásig, valamint az értékelésig? A fogyasztói jelentés erre is választ ad:

Forrás

A válaszadók 71%-a az igény felmerülésétől számítva egy héten belül megvásárolta a terméket. 1/3-uk még a vásárlási igény felmerülésének napján befejezte a tranzakciót.

Nagyon gyorsan végbemennek tehát ezek a folyamatok. Ezért is olyan fontos, hogy minél jobban ismerd a vásárlóidat és a döntéseik mögött álló triggereket, motivációkat – hiszen gyorsan és határozottan kell befolyással lenned rájuk.

Az írás a KPMG „The truth about online consumers” című kutatása alapján készült: Forrás

Legutóbbi bejegyzéseink

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Valószínűleg senki számára nem ismeretlen, hogy korábban is létező, alapvetően egyszer (vagy épp főverziónként) megvásárolandó szoftveres megoldásokat helyeznek / helyeztek át SaaS alapokra. Ahogy az sem jelenthet újdonságot, hogy új szolgáltatásokat már kezdettől...

bővebben

0 hozzászólás