Oldal kiválasztása

A Brexit lehetséges hatásai az e-kereskedelemre

Szerző: | 2017. júl 10 | E-kereskedelem

Néhány hónapja a csapból is a Brexit folyt, de mára a történelmi népszavazásra irányuló figyelem valamelyest alábbhagyott. Azonban továbbra is rendszeresen jelennek meg írások a már ismert (például, hogy a nagybankok már elkezdték áthelyezni székhelyüket más európai nagyvárosokba), valamint a vélelmezett jövőbeni hatásairól.

Ugyanakkor idáig nemigen esett szó arról, hogy mit jelenthet a Brexit az EU e-kiskereskedelme számára. A hiánypótló cikk a Business Insider-en jelent meg.

brexit-01-1024x512.png

Forrás

Az EU e-kereskedelmi zászlóshajója

Több ízben írtunk, posztoltunk már a brit online kiskereskedelemmel kapcsolatos hírekről. Miért olyan érdekes számunkra a UK? Mert az e-kiskereskedelmi forgalmat tekintve messze a britek a legnagyobbak a közösségben. Ez egyben azt is jelenti, hogy az öreg kontinensen náluk az egyik, ha nem a legfejlettebb az online kereskedelem mint iparág.

  • 2016 számokban: 174 milliárd eurós online kiskereskedelmi forgalom, ami az össz EU-s forgalom kb. 30%-a.

Csupán e számok ismeretében is egyértelmű, hogy a Brexit – a tárgyalások kimenetelétől függően – egyelőre ugyan kétséges, milyen módon és mértékben, de biztosan hatással lesz az unió e-kereskedelmének egészére.

Hogyan érinti ez az egész a magyar fogyasztókat és e-kereskedőket? 

Az eddig leírtakról egyesek gondolhatják, hogy “érdekes, de mivel engem nem érint, különösebben nem érdekel…”

Biztos, hogy Téged nem fog érinteni a online kereskedelem esetleges EU-n kívülre kerülése, légy akár online vásárló, akár e-kereskedő?

Ahogy arra a Business Insider cikke is kitér, az Európai Unió a “Digital Single Market” elnevezésű stratégiáján keresztül törekszik a szabad kereskedelmi piac online verziójának megalkotására. Fő céljuk, hogy leépítsék az országhatárokon átnyúló online kereskedelmet hátráltató gátakat, így hozzájárulva a volumen növekedéséhez. Ennek a projektnek a sikere végső soron azt jelentené, hogy a magyar e-kereskedőknek nem csak egymással, hanem az osztrák, francia, szlovák valamint egyéb nemzeteken túl talán a brit e-kereskedőkkel is versenyezniük kellene.

Mégis érdekes tehát a Brexit nem csak az EU, hanem Magyarország e-kereskedelme szempontjából is.

Egyáltalán nem mindegy – sem a vásárlók, sem a kereskedők szempontjából -, hogy a legnagyobb, 174 milliárd eurós brit online kiskereskedelmi piac, annak minden szereplőjével együtt, része lesz-e ennek a közösségi liberalizációs folyamatnak.

Amennyiben “hard Brexit” lesz, és a UK nem lesz többé része az EU szabad kereskedelmi piacának, az az unió tagországaiban élő online fogyasztóknak többek között kisebb választékot és – a versenyképes brit e-kereskedők hiányából adódó mérsékeltebb verseny miatt – általánosan alacsonyabb színvonalú e-kereskedelmet is jelenthet.

Ellenben például a kevésbé fejlett online kereskedelemmel bíró országok e-kereskedői örülhetnének, hiszen nem biztos, hogy az egyébként is számos és erős új konkurens mellett fel tudnánk venni a versenyt még a britekkel is.

Elképzelhető azonban, hogy a “soft Brexit” valósul meg. Sok gazdasági szakértő szerint ez lenne a legkedvezőbb, mind az unió, mind Nagy-Britannia számára, ugyanis sokkal kevésbé terhelné meg gazdaságilag mindkét felet.

Ebben az esetben – továbbra is feltételezve, hogy a “cross border” online kereskedelmet hátráltató tényezők folyamatosan leépülnek – a szabad online kereskedelmi piac kiépülése a fejlett és rendkívül versenyképes brit e-kereskedők vezetésével valósulhat meg. Ez a szcenárió a fejletlenebb országok e-kereskedői számára még nagyobb kihívásokat tartogat, mint a “hard Brexit”. A fogyasztók egyértelmű haszonélvezői lennének a “soft Brexit”-nek hiszen – alapvető közgazdaságtani tétel, hogy – minél nagyobb a verseny, annál jobban jár a végfelhasználó.

Konklúzió

Az Európai Unió e-kereskedelmi piaca, Brexit ide vagy oda, a liberalizáció felé halad. A határokon átnyúló online kiskereskedelem működése egyre egyszerűbb, volumene egyre nagyobb lesz.

A kérdés nem az, hogy ez a folyamat lezajlik-e, hanem az, hogy a britek ennek részesei lesznek-e vagy sem. Ez a szigetország és az egész EU szempontjából is meghatározó kérdés.

Forrás: Business Insider

Legutóbbi bejegyzéseink

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Valószínűleg senki számára nem ismeretlen, hogy korábban is létező, alapvetően egyszer (vagy épp főverziónként) megvásárolandó szoftveres megoldásokat helyeznek / helyeztek át SaaS alapokra. Ahogy az sem jelenthet újdonságot, hogy új szolgáltatásokat már kezdettől...

bővebben

0 hozzászólás