Oldal kiválasztása

Digiméter: A digitalizáció mércéje KKV-k számára – A koronavírus árnyékában mérjük fel a hazai digitális gazdaságot

Szerző: | 2020. máj 19 | Digitalizáció

A koronavírus-járvány katasztrofális gazdasági hatásai ellenére van egy terület, ahol óriási lendületet vett a fejlődés, ez a digitalizáció. A nagyvállalatoktól a mikrovállalkozásokig mindenki rohamtempóban próbál az új körülményekhez alkalmazkodni. A Smart Commerce Consulting kezdeményezésére, az eNET-tel és a Reacty Digitallal együttműködésben most induló kutatássorozat ezt a folyamatot fogja hosszú távon monitorozni.

A digitalizáció erejét már az előző világválság idején is megtapasztalhattuk, amikor a gazdaság minden területén látható jelentős visszaesések közepette az e-kereskedelem egyedüliként volt képes éveken át kétszámjegyű növekedést produkálni. Az azóta eltelt évtized pedig világosan megmutatta, hogy a digitalizáció ma az a gazdaságnak, ami a múlt században az elektromosság elterjedése vagy a motorizáció volt. Ugyanakkor a digitalizációban is vannak hatékonyabb és kevésbé hatékony eszközök, sőt akár tévutak is. A megfelelő irányok megtalálásában és követésében nagy segítség lehet egy olyan mérce, amelyik visszajelzést ad egy-egy szektor, vagy egy adott vállalkozás számára, hogy hol tart, merre haladjon.

Ebben próbál segítséget nyújtani a Digitális Versenyképességi Mutató (Digiméter) nevű, a koronavírus-járvány apropóján induló, de többévesre tervezett kutatássorozat, amelyet az eNET és a Reacty Digital több évtizedes digitalizációs tapasztalattal rendelkező szakemberivel közösen valósítunk meg, a Számlázz.hu, főtámogatói részvételével.

A kutatás első szakasza május 18-án indul egy olyan kérdőívvel, amelyben azt mérjük fel, hogy a KKV szektor egyes szereplői milyen eszközökkel és módszerekkel próbáltak és próbálnak reagálni a járvány miatt kialakult, eddig ismeretlen kihívásokat hozó helyzetre, illetve milyen sikerek és kudarcok érik őket. A digimeter.hu weboldalon nyilvánosan elérhető kérdőívet bárki kitöltheti, de mintegy hatvanezer céget közvetlenül is megkeresünk.

A kutatás lezárulta után a résztvevők megkapják a kutatási eredmények összefoglalóját, ami javaslatokat is tartalmaz a digitális versenyképesség javítására. Ugyanakkor a fontosabb eredményeket összefoglaló riportok szabadon letölthetőek lesznek a digimeter.hu-ról, ahogyan azok a mérőszámok is, amelyek idősorosan mutatják majd be a hazai vállalkozások digitális versenyképességi indexét.

További információk találhatók a projektről az itt található sajtóközleményben.

Legutóbbi bejegyzéseink

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Az ideális SaaS modell kiválasztása

Valószínűleg senki számára nem ismeretlen, hogy korábban is létező, alapvetően egyszer (vagy épp főverziónként) megvásárolandó szoftveres megoldásokat helyeznek / helyeztek át SaaS alapokra. Ahogy az sem jelenthet újdonságot, hogy új szolgáltatásokat már kezdettől...

bővebben

0 hozzászólás